NöroYoga & fizYoga tarafından bütüncül bakış ile hazırlanan Anne-Bebek Yogası 10 soru-cevap


1- Özellikle son zamanlarda çok konuşulan ''multisensoriyel oyun/ortam/deneyim'' ne anlama gelmektedir ve bebekler için neden önemlidir?

Multi çoklu, sensory ise duyu anlamına gelir. Çoklu duyusal deneyim bebeğinizin gelişimi için çok önemlidir. İyi gelişmiş bi duyusal sistem zihinsel,sosyal ve duygusal yönden katkı sağlar.
Sinir sistemi gelişimini bir piramit gibi düşünecek olursak duyusal sistem
bu piramitin temelini oluşturur. Bu örneğe paralel öğrenmenin ilk basamağı yine duyusal sistemimizdir.Çevreden gelen uyarıları algılamamızı ve bu uyaranlara doğru bir cevap vermemizi sağlayan 7 duyumuz vardır. Bunlar;
Vestibuler (Hareket ve Denge), Proprioseptif Duyu(Vücut Farkındalığı) ,Tat,Koku,Taktil Duyu (Dokunma),Görme, İşitme şeklindedir. 

Yoga seansları boyunca bebekleriniz sizinle birlikte duyularının tadını çıkaracak ve yaşam boyu öğrenme yolculuğunda sinir sistemine sağlıklı tohumlar atmış olacaksınız :)

2-Yoga bebeğimin duyusal gelişimine katkı sağlayacak peki ya motor gelişim?

Yogada birlikte gerçekleştireceğiniz pozlar ve oyun aktiviteleri onun kaba motor(dönme,sürünme,emekleme gibi hareketler) ve ince motor becerilerini(kavrama,tutma,çiğneme,konuşma gibi) destekleyecek. Ayrıca bebekler için hareket etmek kadar ''hareketi izlemek'' de uyarıcı olduğundan diğer bebekleri izlemesi gelişimine fayda sağlayacak. 

3-Yoga sırasında yapacağımız hareketler bebeğime zarar verir mi?
Bebeğiniz ve sizin için planlanmış yoga akışı tamamen bilimsel ve profesyonel bir yaklaşımla oluşturulmuştur. Bu programın eğitmenleri ile ilgili bilgileri soru-cevapların sonunda bulabilir, sormak istediğiniz konularla ilgili iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz. 

4-Yoganın duyusal,motor,sosyal,zihinsel katkısının yanında günlük yaşamımızı kolaylaştıracak etkileri de olabilir mi?
Yapılan çalışmalar anne-bebek yogasının bebeklerde sindirimi kolaylaştırdığını, kabızlığı azalttığını ve gaz problemleriyle ilgili iyileşmelere yol açtığını göstermiştir. Hem anne hem de bebeğin uyku kalitesinin arttığı bilinmektedir. 
Banyo zamanında, bez değiştirirken yapabileceğiniz masajlar, küçük oyun önerileri ile günlük rutinleri duyuca zenginleştirme niyetindeyiz, eğlenceli olacak :)
Bir bölümde bebeğiniz büyüdükçe oyunları nasıl çeşitlendirebileceğinizle ilgili paylaşımlarda da bulunacağız.

5-Bebeğim doğduğundan beri hep bir koşturma içerisindeyim, benim ağrılarımın azalması,daha dingin halim bebeğimi nasıl etkiler? 

Bebeğinizin duyuları daha anne karnında 15 haftalıkken gelişmeye başlar, doğum sonrası çok önemli olan ilk temas ve sonraki süreçte devam eder.  Bu dönemde bebek içten ve dıştan tüm uyaranlara açıktır ve sinir sistemi yeni keşiflerle hızla yeni bağlantılar kurar. Tüm bu nedenlerle bebeğe uyaranca zengin, stres seviyesi yüksek olmayan ortamların sağlanması çok önemlidir.Amerikalı bir psikanalist olan Erikson'a göre bebeklik ya bir ''güven'' evresidir ki, birey bu evrede dünyaya güvenebilir ve inanabilir bir biçimde bakmayı öğrenir ya da ''güvensizlik'' evresidir ki,bu dönemde birey dünyanin sevgisizlik ve korkuyla dolu olduğunu öğrenmeye başlar. Bu nedenle ebeveynlerin fiziksel ve ruhsal iyilik hali bebeklerin gelişim süreçlerinde ilgi,sevgi ve fizyolojik gereksinmelerinin karşılanması bakımından çok önemlidir.  Yoga pratiği sadece kendinize ve bebeğinize ayırdığınız bir zaman diliminde iyilik halinize katkı sağlar. 

6-Doğum sonrası toparlanma sürecime  anne-bebek yogasının katkısı olur mu? 

 Hamilelik ve doğum bedensel  ve ruhsal olarak etkili bir değişim ve dönüşüm sürecidir. Bedenimizle birlikte oluşumuz değişir. Bebeğimizle aynı  bedende başladığımız yolculuğumuz ayrı bedenlerde ve sağlam bir bağ ile devam eder.  Bu süreçte değişime uyum sağlamak için farklı yollar denemek bizi daha güçlü ve esnek yapabilir. Anne- bebek yogası ile bedensel olarak kendimizi daha iyi hissedebilir, fiziksel toparlanmamıza katkıda bulunabiliriz. Ayrıca değişimin getirdiği durumlara daha kolay adapte olabilir zihinsel olarak daha esnek ve akışta olabiliriz.

7- Doğum sonrası bedensel olarak zorlanıyorum. Ağrılarım var, bazen kendimiz fiziksel olarak güçsüz ve yorgun hissediyorum. Anne- bebek yogası ile bedensel olarak daha iyi hissedebilir miyim?

 Yoga bir yaşam felsefesidir ve pek çok yönden zenginleştirilmeye çok açıktır. Anne- bebek yogası programında bebeğinizin gelişimine katkı sağlayıp, aranızdaki bağı kuvvetlendirebileceğiniz gibi  kendinize bireysel katkılarda da bulunabilirsiniz. Yoga ile doğum sonrası ağrılarınızla baş edebilir, daha esnek ve dengeli bir bedene sahip olabilirsiniz. Nefes çalışmaları ve yoga akışları ile core bölgesi kas dengesini restore edebilir, yeni bedeninizin farkına varıp iyilik halini destekleyebilirsiniz. Ağrısız, güçlü ve enerjik bir bedene bu süreçte çok ihtiyacınız olduğu gibi buna sahip olmak da sizin en doğal hakkınızdır.

8- Bazen bebek bakımı ile ilgili süreçleri yönetmekte sorunlarım olabiliyor  ve isteksiz oluyorum. Anne- bebek yogası bu konuda faydalı olabilir mi?

 Süreçleri yönetmekte zorlanmanın pek çok sebebi olabilir. Bu sebepler tabi ki ayrıca değerlendirilebilir. Anne- bebek yogası  süreçleri yönetme konusunda  an’ın farkındalığını arttırarak, ruh- beden- zihin bütünlüğünü destekleyerek ve bu sürece bebeğinizi de katarak, kaygı, endişe gibi duyguların farkındalığını ve kabulünü sağlayarak size yardımcı olabilir. Bebeğinizle başladığınız yolculuğunuzu daha keyifli ve akışkan sürdürebilmeniz için birlikte çalışabiliriz.

9- Anne- bebek yogası programını tamamladığımda uygulamalara kendim de devam edebilir miyim?

 Programımızda öncelikli hedefimiz birlikte olduğumuz süre boyunca birlikte anne- bebek yogasında derinleşmek. Sonrasında bu derinleşme ve farkındalık ile kendi yolunuzu açabilir, bebeğiniz ile paylaşımlarınızı derinleştirebilir, bebeğinizin ve kendinizin  gelişimine pek çok farklı kanalda devam edebilirsiniz. Bizler de uzman desteğimiz ile her zaman yanınızda olacağızJ

10- Peki ne kadar vakit ayırmalıyım? Kaç aylık bebeğimle gelebilirim?

Dünyaya alışma surecinde bir bebek ve bebeği ile yaşamı yeni deneyimlemeye başlamış bir anne için etkinliklere vakit ayırırken zaman eminiz çok önemli. Bu sebeple eğitim programımızı haftada bir gün ve yaklaşık 40 dakika olarak ayarlamayı uygun gördük. Tabiki bu programda sizlerle tanışmak, deneyimlerinizi paylaşmak ve zenginleşmek bizim önceliklerimizden. Fırsat buldukça seanslarımızın sonuna sosyalleşebileceğimiz zaman dilimleri eklemek niyetindeyiz.
 2-8 aylık bebeklerinizle bize katılabilirsiniz.
                                 

Yazı fizYoga & Nöroyoga işbirliği ile hazırlanmıştır.




Kaynaklar:
2-Multi-sensory stimulation and infant development-Research Review-Dr Simon Rowley,Dr Jane Williams
3-Çocuk Psikolojisi, Remzi Kitabevi, Prof.Dr. Haluk Yavuzer
4-Erken Çocuklukta Gelişim ve Eğitimde Yeni Yaklaşımlar, Morpa Kültür Yayınları. Yayına Hazırlayan Doç.Dr. Müzeyyen Sevinç

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

1.sınıfa başlayacak çocukların daha rahat bir ilk yıl deneyimi için duyusal oyun tavsiyeleri

Az pirinçli sütlaç gibi hissetme tarifi

NöroYoga ve Duyusal Sistem